Największa federacja promująca kickboxing w Polsce wspomoże rodziny górników poszkodowanych podczas niedawnej tragedii, która wydarzyła się w kopalni węgla kamiennego „Zofiówka” w Jastrzębiu-Zdroju.

Prezes DSF Kickboxing Challenge Sławomir Duba postanowił przekazać na rzecz wsparcia Fundacji Rodzin Górniczych w Katowicach 5% zysku z biletów sprzedawanych na galę DSF 16: Śląskie Tąpnięcie, która odbędzie się 1 czerwca w MOSiR Zabrze. Wejściówki można nabyć w serwisie TicketClub.pl.

Łączymy się w bólu z rodzinami górników, którzy stracili życie pod ziemią i oferujemy swą pomoc. Ślązacy to niezwykle twardzi ludzie o niesamowicie mocnych charakterach, stąd tylu fantastycznych zawodników sportów walki jak nasz mistrz Kamil Jenel czy nowa gwiazda federacji Michał Kita. Podczas gali DSF 16 wystąpią przed nami, dedykując swoje pojedynki śląskim braciom – mówi Sławomir Duba.

W trakcie trwania imprezy wolontariusze Fundacji prowadzili zbiórkę funduszy na pomoc poszkodowanym w wypadku na KWK Zofiówka górnikom i rodzinom górniczym. Zebrano 233,84 zł. Dziękujemy Prezesowi DSF Kickboxing Challenge za umożliwienie przeprowadzenia zbiórki oraz wolontariuszom, którzy pomogli Fundacji w zbiórce pieniędzy.

Rodzinny Zestaw Pierwszej Pomocy
Projekt społeczny na rzecz poprawy bezpieczeństwa rodzin Górniczych XII 2017 - I 2018

Projekt sfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU w ramach działalności zapobiegawczej, której celem jest ratowanie ludzkiego życia i zdrowia. Celem projektu jest poprawa świadomości oraz szerzenie idei w zakresie udzielania pierwszej pomocy wśród braci górniczej. Projekt zakłada wyposażenie rodzin górniczych w praktyczną wiedzę oraz profesjonalne narzędzia w zakresie udzielania pierwszej pomocy.

W skład rodzinnego zestawu pierwszej pomocy wchodzą następujące elementy:
• Profesjonalnie wyposażona apteczka rodzinna
• Książka „Pierwsza pomoc – krok po kroku”
• Sakiewka życia
• Książeczka dla dzieci „Elementarz pierwszej pomocy”
• Apteczka dziecięca
• Instrukcja korzystania z zawartości zestawu
• Opakowanie / torba

Szkolenie stacjonarne „Pierwsza pomoc, to łatwe” dla 60 osób - Uczestnicy szkolenia zdobędą wiedzę pozwalającą na:
• ocenę stanu osoby nieprzytomnej
• prawidłowe przeprowadzenie resuscytacji krążeniowo – oddechowej
• będą znać zasadę użytkowania automatycznego defibrylatora zewnętrznego
• ułożenie poszkodowanego (oddychającego) w pozycji bezpiecznej
• będą znać metody postępowania w przypadku urazów, obrażeń i stanów zagrożenia życia
Szkolenie adresowane jest dla osób nie posiadających przygotowania medycznego, a także dla osób pragnących poszerzyć i uzupełnić swoją wiedzę. Zalecane jest ponowne odbywanie kursów co 2 lata.

Projekt obejmował:
• Dystrybucję 300 rodzinnych zestawów pierwszej pomocy w dniu 8 grudnia 2017 podczas gali barbórkowej
• Szkolenie stacjonarne dla wdów górniczych  w Ustroniu w dniach 12-14 stycznia 2018 roku

Foto relacja z Wyjazdu warsztatowego - zobacz

wyjazd warsztatowy ustron 2018

Przedsięwzięcie realizowane przy współfinansowaniu z PZU Życie SA w ramach środków prewencyjnych mających na celu ochronę zdrowia oraz szeroko pojętą profilaktykę zdrowotną, polegającą na dofinansowaniu zadania mającego na celu zapobieganie powstawaniu albo zmniejszenie skutków zdarzeń losowych w zakresie ochrony zdrowia.

Węglokoks w swojej siedzibie w dniu 26 lipca 2017 roku gościł przedstawicieli Fundacji Rodzin Górniczych, katowickich domów dziecka Tęcza i Zakątek oraz ich wychowanków. To właśnie przede wszystkim dzieciom służyć mają komputery i monitory podarowane przez firmę.
Cieszy nas inicjatywa podjęta przez Węglokoks. Doceniamy, że firma, pomimo ciężkich czasów, wykazuje się dużą wrażliwością na potrzeby społeczne. W imieniu swoim oraz Fundacji chcieliśmy serdecznie podziękować - mówi Ryszard Wyględacz, prezes Fundacji Rodzin Górniczych.
W sumie Węglokoks przekazał 23 komputery i laptopy, jak również monitory oraz myszy i klawiatury.
Postanowiliśmy przekazać sprzęt komputerowy, z którego nie korzystają już nasi pracownicy, a który przyda się właśnie Wam. Cieszę się, że z entuzjazmem przyjęliście naszą propozycję. To dobre komputery, które będą Wam jeszcze długo służyć. Z Fundacją Rodzin Górniczych współpracujemy od lat, natomiast mam także nadzieję, że wspólnie z Domami Dziecka Tęcza i Zakątek podejmiemy wiele kolejnych ciekawych inicjatyw – powiedział prezes Węglokoksu S.A. Sławomir Obidziński.

FOTORELACJA Z PRZEKAZANIA

komputery Weglokoks

Weglokoks

NATNa sezon letni 2017 roku Nadwiślańska Agencja Turystyczna Sp. z o.o. przekazała Fundacji Rodzin Górniczych voucher na 7 dniowy pobyt dla matki z dzieckiem (do lat 17) w Hotelu „Ogrodzisko” w Wiśle. Pobyt obejmuje 7 dni z zakwaterowaniem i pełnym wyżywieniem. Po przeprowadzonym naborze chętnych rodzin na pobyt została zakwalifikowana wdowa z 2 dzieci (6 lat i 3 lat).