Jak pomagać potrzebującym rodzinom?

Osoby, które trafiły na stronę Fundacji Rodziny Górniczych, z pewnością zastanawiają się, w jaki sposób mogą nieść pomoc potrzebującym rodzinom. Wyjaśniamy. Nie prowadzimy działalności gospodarczej, a wszystkie nasze działania finansowane są ze składek, a także darowizn, które przekazywane są przez firmy i osoby prywatne. Inną formą pomocy w naszej codziennej misji, jest przekazanie naszej fundacji górników odpisu 1% podatku.

W codziennej działalności pomagamy wdowom, sierotom i  inwalidom górniczym, a także rodzinom górniczym, które potrzebują wsparcia materialnego.

1% podatku

Fundacja Rodzin Górniczych od 2004 roku jest organizacją pożytku publicznego i prowadzi akcję odpisów 1% podatku na rzecz działalności statutowej - pomocy podopiecznym Fundacji.

Bezpłatny Program do rozliczenia PIT:

Wersja on-line do bezpośredniego użytku:

Wypełnij PITProgram do pobrania:

Wypełnij PIT

Chcąc ułatwić podatnikom rozliczenie rocznych zeznań podatkowych Fundacja co rocznie udostępnia bezpłatny program do rozliczania PIT, który automatycznie przekazuje 1% podatku na cele statutowe Fundacji Rodzin Górniczych lub na wybranych podopiecznych Fundacji.

(Program nie jest fiansowany ze środków pochodzących z 1% podatku dochodowego od osób fizycznych)

Odpis 1% podatku na rzecz Fundacji Rodzin Górniczych

Do wszystkich osób, wypełniających roczne zeznanie podatkowe, kierujemy prośbę o przekazanie 1% podatku na naszą Fundację. Od 2004 roku, jako jedna z organizacji pożytku publicznego, prowadzimy akcję przeznaczania odpisu 1% podatku na rzecz pomocy podopiecznym Fundacji.

Co ważne, odpis 1% podatku może przekazać każda osoba fizyczna lub prawna w momencie wypełniania rocznego rozliczenia do Urzędu Skarbowego.

PIT mogą rozliczać:

• podatnicy podatku dochodowego od osób fizycznych (w tym m.in. podatnicy uzyskujący dochody z odpłatnego zbycia papierów wartościowych),
  • podatnicy opodatkowani ryczałtem od przychodów ewidencjonowanych,
  • podatnicy prowadzący jednoosobową działalność gospodarczą i korzystający z liniowej, 19-procentowej stawki podatku,
  • EMERYCI / RENCIŚCI, których rozlicza ZUS - wystarczy wypełnić jednostronicowy formularz PIT-OP- dostępny jest on w programie zamieszczonym powyżej lub jako formularz PIT-OP do druku.

1% podatku – jak przekazać?

Osoby, które trafiły na naszą stronę, mogą zadawać sobie pytanie o to, jak przekazać 1% podatku. Termin złożenia PIT w odpowiednim Urzędzie Skarbowym mija 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym. Wyjątkiem są osoby z PIT-28, rozliczające się w terminie do 31 stycznia roku następującego po tym podatkowym. Kierujemy do Państwa prośbę o przekazanie 1% podatku przy wypełnianiu deklaracji i jednocześnie dajemy dowolność. Możecie przekazać go na cele Fundacji Rodzin Górniczych albo konkretnego podopiecznego. Udostępniamy prezentację podopiecznych, którzy wymagają wsparcia w leczeniu, rehabilitacji czy też sfinansowaniu zabiegów medycznych nie objętych finansowaniem NFZ.

Termin złożenia formularzy PIT we właściwym Urzędzie Skarbowym mija 30 kwietnia roku następującego po roku podatkowym. Osoby rozliczające się według formularza PIT-28 rozliczają się w terminie do 31 stycznia roku następującego po roku podatkowym.

Wpływy w 2017r. z odpisów 1% podatku za rok 2015 wynosiły 172.361,27 zł.

Wpływy w 2016r. z odpisów 1% podatku za rok 2015 wynosiły 191.352,40 zł.

Wpływy w 2015r. z odpisów 1% podatku za rok 2014 wynosiły 143.861,30 zł.

Wpływy w 2014r. z odpisów 1% podatku za rok 2013 wynosiły 186.756,05 zł.

Wpływy w 2013r. z odpisów 1% podatku za rok 2012 wynosiły 191.593,77 zł.

Jesteśmy wdzięczni za każdą pomoc na rzecz naszych podopiecznych.

film 1

ZOBACZCIE KOMU MOŻECIE PODAROWAĆ SWÓJ 1% PODATKU