Jak pomagać potrzebującym rodzinom?

Osoby, które trafiły na stronę Fundacji Rodziny Górniczych, z pewnością zastanawiają się, w jaki sposób mogą nieść pomoc potrzebującym rodzinom. Wyjaśniamy. Nie prowadzimy działalności gospodarczej, a wszystkie nasze działania finansowane są ze składek, a także darowizn, które przekazywane są przez firmy i osoby prywatne. Inną formą pomocy w naszej codziennej misji, jest przekazanie naszej fundacji górników odpisu 1% podatku.

W codziennej działalności pomagamy wdowom, sierotom i  inwalidom górniczym, a także rodzinom górniczym, które potrzebują wsparcia materialnego.

Pomogli

Rodzinny Zestaw Pierwszej Pomocy
Projekt społeczny na rzecz poprawy bezpieczeństwa rodzin Górniczych XII 2017 - I 2018

Projekt sfinansowany z funduszu prewencyjnego PZU w ramach działalności zapobiegawczej, której celem jest ratowanie ludzkiego życia i zdrowia. Celem projektu jest poprawa świadomości oraz szerzenie idei w zakresie udzielania pierwszej pomocy wśród braci górniczej. Projekt zakłada wyposażenie rodzin górniczych w praktyczną wiedzę oraz profesjonalne narzędzia w zakresie udzielania pierwszej pomocy.

W skład rodzinnego zestawu pierwszej pomocy wchodzą następujące elementy:
• Profesjonalnie wyposażona apteczka rodzinna
• Książka „Pierwsza pomoc – krok po kroku”
• Sakiewka życia
• Książeczka dla dzieci „Elementarz pierwszej pomocy”
• Apteczka dziecięca
• Instrukcja korzystania z zawartości zestawu
• Opakowanie / torba

Szkolenie stacjonarne „Pierwsza pomoc, to łatwe” dla 60 osób - Uczestnicy szkolenia zdobędą wiedzę pozwalającą na:
• ocenę stanu osoby nieprzytomnej
• prawidłowe przeprowadzenie resuscytacji krążeniowo – oddechowej
• będą znać zasadę użytkowania automatycznego defibrylatora zewnętrznego
• ułożenie poszkodowanego (oddychającego) w pozycji bezpiecznej
• będą znać metody postępowania w przypadku urazów, obrażeń i stanów zagrożenia życia
Szkolenie adresowane jest dla osób nie posiadających przygotowania medycznego, a także dla osób pragnących poszerzyć i uzupełnić swoją wiedzę. Zalecane jest ponowne odbywanie kursów co 2 lata.

Projekt obejmował:
• Dystrybucję 300 rodzinnych zestawów pierwszej pomocy w dniu 8 grudnia 2017 podczas gali barbórkowej
• Szkolenie stacjonarne dla wdów górniczych  w Ustroniu w dniach 12-14 stycznia 2018 roku

Foto relacja z Wyjazdu warsztatowego - zobacz

wyjazd warsztatowy ustron 2018

Przedsięwzięcie realizowane przy współfinansowaniu z PZU Życie SA w ramach środków prewencyjnych mających na celu ochronę zdrowia oraz szeroko pojętą profilaktykę zdrowotną, polegającą na dofinansowaniu zadania mającego na celu zapobieganie powstawaniu albo zmniejszenie skutków zdarzeń losowych w zakresie ochrony zdrowia.

Węglokoks w swojej siedzibie w dniu 26 lipca 2017 roku gościł przedstawicieli Fundacji Rodzin Górniczych, katowickich domów dziecka Tęcza i Zakątek oraz ich wychowanków. To właśnie przede wszystkim dzieciom służyć mają komputery i monitory podarowane przez firmę.
Cieszy nas inicjatywa podjęta przez Węglokoks. Doceniamy, że firma, pomimo ciężkich czasów, wykazuje się dużą wrażliwością na potrzeby społeczne. W imieniu swoim oraz Fundacji chcieliśmy serdecznie podziękować - mówi Ryszard Wyględacz, prezes Fundacji Rodzin Górniczych.
W sumie Węglokoks przekazał 23 komputery i laptopy, jak również monitory oraz myszy i klawiatury.
Postanowiliśmy przekazać sprzęt komputerowy, z którego nie korzystają już nasi pracownicy, a który przyda się właśnie Wam. Cieszę się, że z entuzjazmem przyjęliście naszą propozycję. To dobre komputery, które będą Wam jeszcze długo służyć. Z Fundacją Rodzin Górniczych współpracujemy od lat, natomiast mam także nadzieję, że wspólnie z Domami Dziecka Tęcza i Zakątek podejmiemy wiele kolejnych ciekawych inicjatyw – powiedział prezes Węglokoksu S.A. Sławomir Obidziński.

FOTORELACJA Z PRZEKAZANIA

komputery Weglokoks

Weglokoks

NATNa sezon letni 2017 roku Nadwiślańska Agencja Turystyczna Sp. z o.o. przekazała Fundacji Rodzin Górniczych voucher na 7 dniowy pobyt dla matki z dzieckiem (do lat 17) w Hotelu „Ogrodzisko” w Wiśle. Pobyt obejmuje 7 dni z zakwaterowaniem i pełnym wyżywieniem. Po przeprowadzonym naborze chętnych rodzin na pobyt została zakwalifikowana wdowa z 2 dzieci (6 lat i 3 lat).