Jak pomagać potrzebującym rodzinom?

Osoby, które trafiły na stronę Fundacji Rodziny Górniczych, z pewnością zastanawiają się, w jaki sposób mogą nieść pomoc potrzebującym rodzinom. Wyjaśniamy. Nie prowadzimy działalności gospodarczej, a wszystkie nasze działania finansowane są ze składek, a także darowizn, które przekazywane są przez firmy i osoby prywatne. Inną formą pomocy w naszej codziennej misji, jest przekazanie naszej fundacji górników odpisu 1% podatku.

W codziennej działalności pomagamy wdowom, sierotom i  inwalidom górniczym, a także rodzinom górniczym, które potrzebują wsparcia materialnego.

Węglokoks w swojej siedzibie w dniu 26 lipca 2017 roku gościł przedstawicieli Fundacji Rodzin Górniczych, katowickich domów dziecka Tęcza i Zakątek oraz ich wychowanków. To właśnie przede wszystkim dzieciom służyć mają komputery i monitory podarowane przez firmę.
Cieszy nas inicjatywa podjęta przez Węglokoks. Doceniamy, że firma, pomimo ciężkich czasów, wykazuje się dużą wrażliwością na potrzeby społeczne. W imieniu swoim oraz Fundacji chcieliśmy serdecznie podziękować - mówi Ryszard Wyględacz, prezes Fundacji Rodzin Górniczych.
W sumie Węglokoks przekazał 23 komputery i laptopy, jak również monitory oraz myszy i klawiatury.
Postanowiliśmy przekazać sprzęt komputerowy, z którego nie korzystają już nasi pracownicy, a który przyda się właśnie Wam. Cieszę się, że z entuzjazmem przyjęliście naszą propozycję. To dobre komputery, które będą Wam jeszcze długo służyć. Z Fundacją Rodzin Górniczych współpracujemy od lat, natomiast mam także nadzieję, że wspólnie z Domami Dziecka Tęcza i Zakątek podejmiemy wiele kolejnych ciekawych inicjatyw – powiedział prezes Węglokoksu S.A. Sławomir Obidziński.

FOTORELACJA Z PRZEKAZANIA

komputery Weglokoks